Zorg

Alles over de zorgtoeslag

Als je iedere maand premie betaalt voor je zorgverzekering, dan is de kans ook groot dat je recht hebt op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor de premie van je zorgverzekering. Toch is het goed om te weten wanneer je zorgtoeslag krijgt en hoeveel je dan precies krijgt. Dat lees je hier!

De voorwaarden om zorgtoeslag te krijgen

Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag. Op het moment dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet kun je zorgtoeslag krijgen. Deze voorwaarden luiden als volgt:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of je bent legaal in Nederland
  • Je (gezamenlijke) inkomen ligt onder de inkomensgrens 
  • Je vermogen is niet te hoog (zowel alleen als gezamenlijk)

Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, is het goed mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen. Vaak hebben jongeren en studenten recht op toeslag, maar kan het ook voorkomen dat je als beginnende zzp’er nog zorgtoeslag krijgt. Je kunt zelf een proefberekening maken om te bepalen hoeveel je per maand ontvangt. Op deze manier weet je wat je kunt verwachten. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet is de zorgtoeslag een mooie financiële tegemoetkoming waarmee je de kosten van de zorgpremie wat kunt drukken. 

Let op: zelf wijzigingen doorgeven

Zorgtoeslag aanvragen kan gemakkelijk online via de Belastingdienst. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je zelf verantwoordelijk bent voor het doorgeven van wijzigingen. Verandert er iets in je inkomen of ga je samenwonen? Dan heeft dit invloed op je toeslag. Het kan voorkomen dat je geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Dit moet je dus zelf doorgeven aan de Belastingdienst. Wanneer je er geen recht meer op hebt maar het nog wel ontvangt, krijg je van de Belastingdienst een automatische incasso.