Hoeveel geld kan ik lenen?

Als je van plan bent een persoonlijke lening aan te gaan of een doorlopend krediet te nemen, dan stel je jezelf waarschijnlijk de vraag: hoeveel geld kan ik lenen? Hoewel er online tools beschikbaar zijn, bepaalt de kredietverstrekker uiteindelijk wat de maximale leencapaciteit van jou is.

Het antwoord op de vraag hoeveel geld kan ik lenen is voor iedereen verschillend

Hoeveel geld kan ik lenen is een vraag waar niet zomaar een standaard antwoord op gegeven kan worden. Het is voor iedereen verschillend, temeer persoonlijke omstandigheden een voorname rol spelen bij de berekening van het maximale leenbedrag. Wil je een lening aanvragen, dan is het onder meer relevant waarvoor je geld wilt lenen. Belangrijker nog zijn andere gegevens als wat je netto maandinkomen is bijvoorbeeld, of je een koop- of een huurhuis hebt en wat dan precies de maandlasten zijn van je huis. Ook speelt nog een rol of je alimentatieplichtig bent bijvoorbeeld en of je andere leningen open hebt staan en wat het restbedrag van die lening dan precies is.

Je kunt online prima een indicatie krijgen van het bedrag dat je maximaal kunt lenen

Hoeveel geld kan ik lenen? Online vind je vaak al het antwoord op die prangende vraag. Dit is echter slechts een indicatie, want uiteindelijk spreekt de kredietverstrekker altijd het verlossende woord en heeft alleen die het antwoord op de vraag hoeveel geld kan ik lenen. Heb je al een of meerdere leningen lopen? Dan zal dit ten koste gaan van het maximale leenbedrag. Wat je zou kunnen doen is ook de oude leningen mee over te sluiten. Neem je oude leningen mee in je nieuwe lening, dan zal het totaal dat je aan rente betaalt flink naar beneden gaan in elk geval. Daar kun je echt vanuit gaan en dus is dat het overwegen meer dan waard. Overigens maakt het geen verschil of je een persoonlijke lening of doorlopend krediet neemt wat betreft de vraag hoeveel geld kan ik lenen. Het maximale leenbedrag blijft steeds hetzelfde.

De bekende 2 procent regeling

Bij de vraag hoeveel geld kan ik lenen stuit je steeds op de basisnorm en de leennorm. Het zijn bekende termen in de wereld van de kredietverstrekkers. Heeft men het over de basisnorm, dan doelt men op het minimaal te verdienen netto inkomen om voor een lening in aanmerking te komen. Met de leennorm wordt gedoeld op de levensstandaard. Vaak geldt ook de 2 procent regel. Vaak dien je per maand tenminste 2 procent van het krediet dat je afsluit per maand af kunnen lossen. Dat betekent ook meteen dat de maximale lening die je af kunt sluiten de maximale maandlasten gedeeld door 2 procent zijn. Of anders; de maximale lening is de maximale maandlast keer vijftig. Nu weet je het antwoord op de vraag hoeveel geld kan ik lenen.

Nederlands Krediet Collectief | Geld lenen tegen de laagste vaste rente van Nederland.

Houd met alles rekening

Iedereen wil altijd weten wat er maximaal geleend kan worden. Zorg dat je voldoende geld overhoudt om ook nog gewoon kunt leven en leen niet meer dan nodig is. Houd rekening met alle factoren waardoor jij minder geld binnen kan krijgen dan je gewend bent. Zo kan je goed voorbereid beginnen met geld lenen.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Je laatste dag op aarde probeer je zo lang mogelijk uit te stellen, maar toch komt het moment een keer dat je er niet meer bent. Vooral wanneer dit vroegtijdig is kan dit een zware klap zijn voor je nabestaanden, zowel op emotioneel gebied als financieel. Er komt veel geregel kijken wanneer iemand vroegtijdig overlijdt en al deze zaken kosten natuurlijk geld. Om hiervoor een apart spaarpotje te hebben kun je gebruikmaken van een overlijdensrisicoverzekering. Deze biedt financiële hulp aan wanneer je eerder dan verwacht niet meer onder ons bent en helpt met de zaken die om het regelen van wat er bij dit overlijden komt kijken. De beste overlijdensrisicoverzekering vind je door de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en de beste optie te kiezen die voor jou van toepassing kan zijn.

Alles tot in de puntjes verzorgd

Met een overlijdensrisicoverzekering weet je zeker dat alles goed geregeld is rondom je overlijden, zelfs al gebeurt dit op het meest onverwachte moment. De overlijdensrisicoverzekering helpt met alle zaken die geregeld moeten worden rondom wat er allemaal zo abrupt is gebeurd en zorgt ervoor dat je nabestaanden niet meteen met de handen in het haar zitten. De overlijdensrisicoverzekering vergelijken met verschillende aanbieders zorgt ervoor dat je weet welke verzekeraar het beste past bij wat je geregeld wilt hebben en hoe je dit geregeld wilt hebben, en dat voor de beste prijs die er maar te vinden is. Je kunt bij het vergelijken meteen zien wat er wel en niet mee is begrepen in de overlijdensrisicoverzekering en kunt op basis hiervan beslissen welk van de opties voor jou het beste geschikt is.

Vergelijk en sluit direct af

Je kunt niet alleen een overzicht krijgen van de verschillende aanbieders die de beste overlijdensrisicoverzekeringen voor jouw situatie hebben, op volgorde van hoe goed ze bij jouw situatie en voorkeuren passen. Je kunt wanneer je een van de overlijdensrisicoverzekeringen hebt gekozen deze ook meteen afsluiten bij de aanbieder en zo binnen enkele klikken goed verzekerd zijn, mocht het noodlot een keertje tarten. Je hoeft niet meer opnieuw op zoek naar de verzekering, want je kunt direct het contract afsluiten en verzekerd zijn. Mocht je nog een nachtje over de overlijdensrisicoverzekering willen slapen, dan kan dit ook. Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken is vrijblijvend en je zit nergens aan vast. Het kan daarom handig zijn om meerdere situaties uit te denken en te kijken wat het beste past bij wat jij wilt hebben. Op deze manier kun je echt de overlijdensrisicoverzekering afsluiten waar jij je goed bij voelt.

Meer vergelijken en besparen? Zeker.com

Het kiezen van de beste uitvaartverzekering

Je hebt besloten om een uitvaartverzekering af te sluiten. Waarschijnlijk vraag je je af wat voor jou de beste uitvaartverzekering is. Helaas is die vraag niet direct te beantwoorden, want het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. De door jou beste uitvaartverzekering is de verzekering die het beste past bij jouw wensen. Daarom wordt aangeraden om eerst jouw uitvaartwensen op papier te zetten. Heb je dat gedaan? Dan kun je beginnen met het kiezen van een uitvaartverzekering.

Een verzekering moet passen bij jouw uitvaartwensen

Wat is voor jou de beste uitvaartverzekering? Het antwoord op die vraag wordt, zoals zojuist opgemerkt, bepaald door jouw uitvaartwensen. Wil je worden begraven of worden gecremeerd? Hoeveel mensen moeten er tijdens de begrafenis aanwezig zijn? Ook moet je weten wat je wensen zijn wat betreft het soort kist, het rouwboeket op de kist en het aantal rouwkaarten. Jouw wensen zijn van invloed op het bedrag waarvoor je je moet verzekeren. Kies je bijvoorbeeld voor een begrafenis? Dan moet je je verzekeren voor een hoger bedrag, want een begrafenis is duurder dan een crematie. Door jouw uitvaart voor het juiste bedrag te verzekeren kan er aan al jouw wensen worden voldaan. Bovendien voorkom je dan dat je nabestaanden een deel van de kosten moeten betalen.

Uitvaartverzekeringen moeten met elkaar worden vergeleken

Wie de voor hem beste uitvaartverzekering wil vinden moet verschillende betrouwbare en vaak gekozen uitvaartverzekeraars met elkaar vergelijken. Uitvaartverzekeraars kunnen aanzienlijk verschillen wat betreft de te betalen premie, de premieperiode, het verzekerde bedrag en het type uitvaartverzekering.

De wijze waarop het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd

Let ook op de wijze van uitkeren van het uit te keren bedrag. Je kunt kiezen: een bedrag ineens, een verzorgde uitvaart of een verzorgde uitvaart en een bedrag ineens. Kies de wijze van uitkering die het beste past bij jouw persoonlijke wensen. Wil je dat je nabestaanden de volledige vrijheid hebben om met het uitgekeerde kapitaal jouw begrafenis te verzorgen? Dan kies. je voor een kapitaalverzekering. Wil je je nabestaanden zoveel mogelijk ontzorgen? Dan kies je voor een naturaverzekering wordt er een beperkt pakket aan diensten en producten aangeboden. Die diensten en producten staan vermeld in de uitvaartpolis. Voor niet in de uitvaartpolis genoemde diensten of producten moet worden bijbetaald. De aangeboden diensten en producten kunnen per uitvaartverzekeraar verschillen. Bij het vergelijken van de uitvaartverzekeringen moet je daarom ook de uitvaartpolissen met elkaar vergelijken. Heb je een combinatieverzekering afgesloten? Dan wordt er door de verzekeraar een pakket aan diensten en producten aangeboden. Bovendien wordt er aan de nabestaanden een bepaald bedrag uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen je nabestaanden jouw uitvaart deels zelf invullen.

Alles over de zorgtoeslag

Als je iedere maand premie betaalt voor je zorgverzekering, dan is de kans ook groot dat je recht hebt op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor de premie van je zorgverzekering. Toch is het goed om te weten wanneer je zorgtoeslag krijgt en hoeveel je dan precies krijgt. Dat lees je hier!

De voorwaarden om zorgtoeslag te krijgen

Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag. Op het moment dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet kun je zorgtoeslag krijgen. Deze voorwaarden luiden als volgt:

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of je bent legaal in Nederland
 • Je (gezamenlijke) inkomen ligt onder de inkomensgrens 
 • Je vermogen is niet te hoog (zowel alleen als gezamenlijk)

Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, is het goed mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen. Vaak hebben jongeren en studenten recht op toeslag, maar kan het ook voorkomen dat je als beginnende zzp’er nog zorgtoeslag krijgt. Je kunt zelf een proefberekening maken om te bepalen hoeveel je per maand ontvangt. Op deze manier weet je wat je kunt verwachten. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet is de zorgtoeslag een mooie financiële tegemoetkoming waarmee je de kosten van de zorgpremie wat kunt drukken. 

Let op: zelf wijzigingen doorgeven

Zorgtoeslag aanvragen kan gemakkelijk online via de Belastingdienst. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je zelf verantwoordelijk bent voor het doorgeven van wijzigingen. Verandert er iets in je inkomen of ga je samenwonen? Dan heeft dit invloed op je toeslag. Het kan voorkomen dat je geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Dit moet je dus zelf doorgeven aan de Belastingdienst. Wanneer je er geen recht meer op hebt maar het nog wel ontvangt, krijg je van de Belastingdienst een automatische incasso.

uitvaartverzekering uitbetalen

Uitbetalen van uitvaartverzekering terwijl je nog leeft

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is de keuze van je leven. Over het algemeen eindigt de polis na het overlijden van een persoon. Vaak krijgt je dan ook pas na het overlijden het gewenste bedrag uitgekeerd. Toch kan het soms ook voorkomen dat je het bedrag al ontvangt, terwijl je nog leeft. Dit geldt wel slechts in enkele bijzondere situaties.

Wat houdt het eerder uitbetalen van uitvaartverzekering precies in?
Bij het eerder uitbetalen van een uitvaartverzekering wordt een deel van het verzekerde bedrag eerder uitgekeerd. Je krijgt dus als het ware een voorschot. Hier kan je helaas niet zomaar beroep op doen. Wanneer je in een bijzonder situatie verkeerd, is het vooralsnog niet vanzelfsprekend. Elke verzekeraar is verschillend en voordat je daadwerkelijk een uitvaartverzekering afsluit is het goed om de polisvoorwaarden goed door te lezen. Dit kun je overzichtelijk doen via uitvaartverzekering vergelijken.

Onder welke omstandigheden wordt het wél eerder uitgekeerd?
Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om het uitgekeerde bedrag als voorschot te ontvangen, wanneer er sprake is van een terminale ziekte. Dit ontvangen voorschot kan dan eventueel besteed worden om de laatste wensen in vervulling te laten gaan, zoals een prachtige reis met je dierbaren. Een andere mogelijkheid is om te voorzien in extra zorg. Indien jij je binnen deze situatie begeeft, is het nog niet per se vanzelfsprekend dat je een eerdere uitbetaling krijgt. Er zijn vooralsnog enkele voorwaarden waaraan je dient te voldoen.

Welke voorwaarden gelden er als ik mij binnen deze situatie verkeer?
Bij de meeste verzekeraars heeft je pas recht op dit voorschot indien de looptijd van de verzekering al een x-aantal jaar loopt. Bovendien geldt bij sommige verzekeraars de voorwaarde dat de verzekeringsnemer niet langer meer dan 3 maanden te leven heeft. Dit tijdsbestek kan per verzekeraar zeer uiteenlopen.

Wat kan ik doen als ik mij niet binnen deze situatie verkeer?
Mocht je nou niet binnen deze situaties verkeren, dan kun je eigenlijk alleen nog door het afkopen van je polis een bedrag eerder uitgekeerd krijgen. Het bedrag wat je dan uitbetaald krijgt is geen deel van het verzekerde bedrag, zoals bij de aanvraag van een eerdere uitbetaling het geval is. Het uitgekeerd bedrag wordt bij afkopen bepaalt aan de hand van de reeds betaalde premies van de afgelopen jaren. Dit uitgekeerde bedrag wordt ook wel de afkoopwaarde genoemd. Let hierbij wel op, dat wanneer je de verzekeraar afkoopt je niet langer meer verzekerd bent. Daar komt bij dat het afkopen niet altijd economisch gunstig wordt bevonden.

Samenvattend, kun je dus slechts in enkele bijzondere situaties recht hebben op een eerdere uitbetaling en deze voorwaarden per verzekeraar kunnen verschillen. Vergelijk de verzekeraars daarom altijd goed en probeer ook altijd te kijken naar de goedkoopste uitvaartverzekering met de meest passende voorwaarden voor jou.

Hoe kan een medium je helpen in moeilijke tijden?

Er zijn altijd momenten in het leven waarin we merken dat we het alleen niet meer aankunnen, we hebben hulp nodig. Deze hulp kan je krijgen van mediums. Maar wat is een medium precies en hoe kunnen zij jou helpen? Deze onderwerpen worden besproken in dit artikel.

Wat is een medium

Een medium is simpel gezegd iemand die kan communiceren met een overleden persoon. Het is dus een kanaal tussen het rijk van de geesten en onze wereld. Een medium probeert antwoorden te vinden door te communiceren met dit geestenrijk door bijvoorbeeld contact op te nemen met engelen. Een medium is dus iemand die een kracht bezit om informatie door te geven, wat dus ook wel gezien kan worden als een tussenpersoon; hij of zij vertaald het alleen voor mensen die dit contact niet kunnen leggen.

Naast een medium wordt er ook wel eens gesproken over een paragnost. In principe zijn dit twee begrippen die hetzelfde betekenen en dus door elkaar gebruikt worden. Toch is er, als we er dieper op ingaan wel een klein verschil. Een paragnost is een overkoepelend begrip dat staat voor een helderziende, een medium en een waarzegger. Een paragnost kan dus meerdere gavens bezitten.

Hoe helpt een medium jou?

In moeilijke tijden van overlijden worden de mensen vaak achtergelaten met vragen. Deze vragen zijn eigenlijk niet te beantwoorden zonder het te vragen aan de persoon die is overleden. Een medium kan dus helpen om deze vragen te beantwoorden. Zo kan een medium je helpen met het accepteren en het verwerken van de dood. Wil jij graag contact opnemen met een medium? Neem dan een kijkje op www.astroangels.nl.

Risicoverzekering voor overlijden, hoe werkt dat?

Een risicoverzekering voor overlijden is een verzekering die de financiële risico’s dekt ten gevolge van het overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering wordt meestal verplicht gesteld indien u een hypotheek afsluit voor de aankoop van een nieuwe woning. Deze verzekering geeft u zekerheid, aangezien u met het bedrag dat vrijkomt een eventuele schuld kunt aflossen. Hierdoor blijven uw nabestaanden niet met een grote financiële last achter. Er zijn verschillende soorten verzekeringen waar u uit kunt kiezen:

 1. Tijdelijk of Levenslang
 2. Vaste termijn
 3. Gelijkblijvende of dalende

Voordelen afsluiten verzekering

 • u lost de hypotheek af zodat uw partner in het huis kan blijven wonen
 • u lost een krediet af en uw nabestaanden blijven niet met een schuld achter
 • uw kinderen kunnen u ook na uw overlijden studeren
 • u vangt het wegvallen van een inkomen op

ORV of Overlijdensrisicoverzekering

ORV staat voor overlijdensrisicoverzekering. De termen ORV, Overlijdensrisicoverzekering en Levensverzekering worden regelmatig door elkaar heen gebruikt. Zij staan echter voor hetzelfde: een verzekering die uitkeert bij overlijden van degene op wiens leven de verzekering is afgesloten. De overlijdensrisicoverzekering is één van de meest afgesloten verzekeringen in Nederland. Natuurlijk kunt u ook een uitvaartverzekering afsluiten die de kosten van de uitvaart zelf dekken. Via vergelijkingswebsites als www.uitvaartverzekeringzoeken.nl kunt u dit snel een eenvoudig online doen. Een polis voor de uitvaart kost tussen de €5 en €20 per maand, afhankelijk van uw wensen.

Verplichte verzekering

Nagenoeg iedereen met een eigen huis en een hypotheek heeft een vaak verplichte overlijdensrisicoverzekering (tegelijkertijd met een inboedelverzekering en opstalverzekering). Het bedrag dat vrijkomt bij overlijden wordt gebruikt om de hypotheek op de eigen woning mee af te lossen. Met het vrijkomen van dit verzekerde bedrag wordt dan de hypotheekschuld verminderd, waardoor de nabestaanden lagere maandlasten krijgen. Dit is noodzakelijk indien door overlijden het inkomen van de kostwinner wegvalt. Ook in andere gevallen, waarin niet het inkomen van de kostwinner wegvalt kan het van belang zijn dat er geld vrijkomt bij overlijden. Er is bijvoorbeeld vaak geld nodig voor kinderopvang en of huishoudelijke hulp. Een van de betere verzekeraars voor een uitvaart in Nederland zijn Yarden en Monuta.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken op premie Omdat bijna alle voorwaarden van verzekeraars hetzelfde zijn, is het aan te bevelen de verzekeringen op premie te vergelijken. Zo bent u altijd verzekerd van de beste deal! Door gebruik te maken van online verzekering vergelijkers bent u altijd verzekerd van de laagste premie aangezien ze alle in nederland gevestigde verzekeraars op overlijdensrisicoverzekering vergelijken.

Welk grafmonument is geschikt voor jou?

Een grafmonument is niet iets waar je over na wil denken en vaak laten personen dit over aan de nabestaande. De keus is namelijk oneindig maar ook voor de nabestaande zijn dit geen leuke keuzes om te maken. De grafmonumenten zijn er namelijk in alle soorten, maten, kleuren en vormen. Dus wil je je nabestaanden ontzien van deze moeilijke keuze? Dan kan je er altijd voor kiezen om zelf al een keuze te maken voor een grafmonument en deze te laten vastleggen.

Soorten grafmonumenten

Meestal bestaat een grafmonumenten uit twee delen, namelijk een liggend gedeelte en een staand gedeelte. Het staand gedeelte wordt ook wel grafsteen genoemd. Hier kan je een persoonlijke tekst schrijven in een grafsteen. Vaak wordt er op het grafsteen de tekst “ter herinnering” aan of ”ter ere van” geschreven. Het liggende gedeelte wordt ook het grafzerk genoemd. Dat is de plaat die het graf bedekt. Je kan er ook voor kiezen om de grafsteen liggend te plaatsen, dan wordt de grafsteen op het grafzerk geplaatst.

Natuursteen grafmonument

Natuursteen als grafmonument zijn er in verschillende soorten. Natuursteen wordt nog altijd het meest gebruikt als grafmonument. Graniet en marmer zijn de populairste natuurstenen die gekozen worden, omdat beide soorten erg sterk zijn en mooi blijven met weinig onderhoud.

Houten grafmonument

Hout geeft een warme uitstraling. Een houten grafmonument wordt gemaakt van teakhout maar ook van eiken, mahonie of kersen.

RVS grafmonument

Een RVS grafmonument heeft een strakke, moderne uitstraling en is ook goed bestand tegen bestand weer en wind.

begrafenisverzekering

Keuzevrijheid en dekking begrafenisverzekering

Bij het kiezen van een begrafenisverzekering heb je doorgaans veel opties om te kiezen. Maar dit is niet altijd zo, wanneer je bijvoorbeeld de naturaverzekering kiest dan worden alleen de kosten van de uitvaart vergoed, en verder niets. Kies je voor een kapitaalverzekering dan heb je meer keuzevrijheid, je kunt dan bijvoorbeeld zelf kiezen welke bloemist je kiest voor het rouwboeket.

Meer keuzevrijheid

Zoals hierboven al genoemd heb je bij een naturaverzekering geen keuzevrijheid, en wordt er ook maar weinig vergoed. In dit geval zal er dan een vast rouwboeket geleverd worden, dit wordt dan geregeld door de uitvaartverzorger. Maar het is ook mogelijk dat er een vast bedrag is gereserveerd voor het rouwboeket, waardoor je wel wat meer keuzevrijheid hebt. Check dit altijd goed na bij de verzekeringsmaatschappij.

Wil je meer keuzevrijheid, dan kun je beter de kapitaalverzekering afsluiten. Ook daarvoor is een bepaald bedrag gereserveerd, maar er is wel meer keuzevrijheid en budget aanwezig. Het volledige bedrag dat is opgebouwd bij dit type verzekering kan worden gebruikt voor de uitvaart, maar let wel op dat niet al het geld op gaat aan de bloemen.

Ritueelbegeleiding binnen de dekking?

Of ritueelbegeleiding gedekt wordt door de verzekeringsmaatschappij, is afhankelijk van het type polis dat je hebt. Bij een naturaverzekering wordt het in ieder geval niet vergoed, omdat ritueelbegeleiding bij een op maat gemaakte uitvaart valt. Bij een kapitaalverzekering wordt het bedrag dat is gereserveerd voor deze begeleiding uitgekeerd aan de nabestaande, en deze kan dan vrij worden besteed. Je kunt er ook voor kiezen om een naturaverzekering te nemen, en de ritueelbegeleiding zelf te betalen.

Je bent het natuurlijk niet verplicht om een dit soort begeleiding te nemen bij de uitvaart. Als je een uitvaart op maat laat maken, kun je er ook voor kiezen om de ritueelbegeleiding weg te laten en op kosten te besparen.

lezing voor begrafenis

Lezingen voor begrafenissen

Wanneer het tijd is om vaarwel te zeggen aan een vriend of familielid kun je gevraagd worden of je een lezing wilt doen tijdens de begrafenis. Het is een mooi manier om vaarwel te zeggen aan een dierbare voor de laatste keer. Het is vaak moeilijk om te doen wanneer je erg overstuur bent door het verlies. Maar als je denkt dat je het aankan om een speciaal gedicht of Bijbelvers voor te lezen, dan moet je het doen als eerbetoon aan je dierbare.

Één van de moeilijkste dingen aan deze opgave is het beslissen wat je wilt voorlezen. Het internet kan je helpen om de juiste keuze te maken. Er zijn zelfs websites die je kan helpen om de juiste Bijbelvers te kiezen. Je hoeft slechts te zoeken naar lezingen voor begrafenissen en er zullen verschillende keuzes zijn.

Het uitvaartcentrum kan je wellicht helpen met voorbeelden van gedichten of verzen die mensen vaak gebruiken voor lezingen op een begrafenis. Je kunt een gedicht of vers kiezen, of zelf iets maken dat je wilt voorlezen. Soms is het gedenkwaardig om een combinatie van begrafenisgedichten, geschriften en je eigen gedachtes te hebben. Mensen stellen het op prijs het perspectief van de spreker te zien.

Wanneer je opstaat om naar het podium te gaan, neem dan de tijd voor je lezing. Je moet er niet snel of gehaast doorheen. En denk eraan om te blijven ademen. Je kunt er ook voor zorgen dat er zakdoekjes op het podium zijn in het geval dat je denkt dat je ze nodig hebt. Het is prima om emotioneel te zijn, zolang je je kalmte kan bewaren.